Skip to content

Studietur til Koszalin og Hatteland

Skrevet av: Tony Kjenner, Foto: Tony Kjenner
20160314_204257

Ankomst Gdansk

Tirsdag 14 mars møttes vi på Kjevik for å dra på studietur, allerede her merket jeg at folk kommer til å bli bedre kjent og at det kommer til å være en samlet gruppe nesten hele turen. Ved ankomst Gdansk sto sjåføren vår og ventet og vi ble kjørt rett til leilighetskompleksene. På de fleste rommene bodde det 3 og 3. Det var romslig samt ga gode muligheter for å lage frokost og lunsj i leilighetene og ikke minst så var det bare en kort gåtur inn til sentrum. Denne tirsdagskvelden ble brukt til å bli kjent med alle i gruppen ved å utforske hovedgaten, Dluga Street, der vi fant en restaurant som vi spiste felles middag ved. Dluga Street gir et imponerende inntrykk av denne middelalderbyen.

Den andre dagen hadde folk funnet ut at de ville besøke Fun Arena som tilbydde mange artige aktiviteter som go cart, laser tag og secret room. Alle var med på go cart og det ble vennskapelig rivalisering på banen. Videre denne dagen var det shopping på gigantiske kjøpesentre, mystiske oppgaver i secret room og annet sosialt.

Onsdagen var dagen som vi alle hadde ventet på, og vi dro tidlig fra leilighetene for å komme oss til Koszalin der Hatteland har produksjonsfabrikk. Da vi ankom fabrikken ble vi tatt varmt imot av Jone Gjerde, som er administrerende direktør for avdelingen i Polen og har blant annet over 30 års erfaring innenfor high-tech R&D og robotikk, her fikk vi en god lunsj før vi fikk presentasjoner.

20160316_132729

Presentasjon hos Hattaland

Hatteland Electronics AS ble stiftet i 1971 av Jakob Hatteland, som hadde en genuin interesse for kjemi og elektronikk samt dyp forståelse for teknologi. Dette første steget tok plass i Nedre Vats i Vindafjord kommune, på vestkysten i Norge, videre har bedriften vokst til Hatteland Group som nå er en verdensomfattende leverandør av teknologi, samt en totaltilbyder av IT-løsninger for bedriftsmarkedet. Hatteland fokuserer nå på nettsky løsninger gjennom RamBase (komplett forretningsplan og skreddersydd IT-løsning for bedrifter og organisasjoner) og robotteknologi gjennom AutoStore (utvikling og produksjon av varelagringssystem).

20160316_122906

Presentasjon av AutoStore av Jone Gjerde

Jone ga oss detaljert innblikk i produksjonsfilosofien til AutoStore, der de setter stor fokus på å eliminere all form for sløsing for å optimalisere effektivitet. Filosofien er basert på Lean, produksjonssystemet utviklet av Toyota gjennom mange titalls år, også kalt «TPS – Toyota Production System», og som benyttes med stor suksess innen bil-industrien og en mengde andre industrier per i dag. Begrep som «Just-in-Time», «Jidoka», «Kanban», «Heijunka», «Visual Planning», «Poka‑yoke», «5S», «5 Whys», osv. er alle begrep innen Lean.

kanban-board

Visualisering av arbeidsoppgaver.

I Lean gjelder det blant annet å visualisere oppgavene, gjerne da på en tavle med prioriterte oppgaver som deles opp i søyler som: skal gjøres, holder på med og ferdig (se bildet), her vil da kortet vise hvilket steg i prosessen denne oppgaven er i. Lederteamet for AutoStore starter dagen med et 10 minutters møte der de ser over denne tavlen og går gjennom de siste endringene og fremgangen.

20160316_144941

3D CAD tegning av roboten

Videre fikk vi presentasjon av 2 R&D ingeniører som viste oss 3D CAD tegninger av robotene og fortalte oss at de jobbet for å forbedre robotene gjennom da å både ha tilgang til produksjonsavdelingen og jobbe med 3D CAD programmer der de kan lage små forbedringer for å se om det er gjennomførbart før dette videre går til tekstproduksjon. Her fikk vi se nøyaktige CAD tegninger og smarte løsninger på utfordringer som har dukket opp.

AutoStore, automatisert lagerløsning der roboter som beveger seg på skinner på toppen av grid-en for å hente varene, er helhetspakken som Hatteland lager for sine kunder og er brukt på de fleste kontinentene i dag. AutoStore kan tilpasses omtrent alle lagerkonstruksjoner som man kan tenke seg og vil bidra med plassbesparing, nøyaktighet samt hurtighet. Lagerløsningen består av 5 moduler: Grid, Bin, Port, Controller og Robot.

20160316_123216

AutoStore sine 5 moduler

Det er nettopp denne roboten vi fikk se nærmere på når vi gikk inn i produksjonshallen til AutoStore, her startet runden med at vi å se på robotene utføre plukking av bokser og transportere de til en ny plassering(testareal), her kunne vi se 6 roboter (robotene kjører i hastighet på 11 km/t og veier omkring 150 kg) som jobbet over samme grid. Videre fikk vi se en stor CNC maskinen som de kutter opp deler til roboten (Hatteland lager selv delene til roboten), det var stort fokus på organiserte og ryddige arbeidsplasser.

20160316_152510

De neste avdelingene vi fikk se var også de mest interessante, først var det reparasjons-og
reservedeler området før vi kom til produksjonslinjen, ved begge områder jobbet de strukturert på hver sin post av robot sammensetningen. Gjennom hele rundturen i produksjonshallen forteller ingeniøren detaljert om roboten og hva som gjøres på de ulike postene. Vi fikk et veldig godt innblikk i gjennom presentasjonene, produksjonslinjen og ikke minst se robotene i action.

Etter bedriftsbesøket spiste vi felles middag på en lokal resturant i Koszalin med autentisk polsk mat (helt fantastisk mat) som vi fikk anbefalt av vår gode vert Jone Gjerde, det var en perfekt avslutning til bedriftsbesøket.

20160316_163212

Resten av tiden gikk på sosialisering og besøke severdigheter i Tri-City (Gdansk, Gdynia og Sopot) der byene og ikke minst Mariakirken (verdens største mursteinkirke) bærer preg av gotikken. Alle i gruppen ble godt kjent med hverandre og vi spiste felles middag på en av de fineste restaurantene i Gdansk siste kvelden vi var der. Her hadde vi fått reservert hele andre etasjen og kunne nye maten med utsikt over elven som renner gjennom Gdansk.